Wat is gelatine?

ConsumentenAlles over halalEiwitten

Vraag #107

Alle lof zij Allah alleen.

Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. Vooral in veel soorten snoep, drop en pepermunt wordt gelatine gebruikt als bindmiddel. Sommige vruchtensappen worden helder gemaakt (geklaard) met behulp van gelatine. In soepen wordt nogal eens gelatine verwerkt; er wordt dan soep getrokken van beenderen waarbij gelatine vrijkomt. Verder wordt gelatine gebruikt om capsules voor medicijnen en vitaminepreparaten te maken.

Tegenwoordig moeten producenten gelatine verplicht vermelden als een ingrediënt. Je kunt dus in de ingrediënten lijst zien of een product gelatine bevat. Helaas kan het ook als proceshulpstof gebruikt worden en dan hoeft de producent dat niet te vermelden. Dit gebeurt vooral bij het klaren van vruchtensappen (een voorbeeld hiervan is appelsap).

Halal of Haram; that’s the question:

Producenten printen regelmatig op hun verpakking dat een product varkensgelatine vrij is. Dit houdt dan niet in dat er geen gelatine in zit en zegt ook niks over de Halalwaardigheid van het product.

Gelatine kan alleen Halal zijn als het afkomstig van Halal dieren welke op Halal wijze zijn geslacht. Daarnaast mag de productielijn niet gecontamineerd zijn met varkensgelatine. Dit betekent in de praktijk dat er nauwelijks Halalwaardige gelatine bestaat omdat ook het collecteren van Halal beenderen en huiden een probleem is en daarnaast is er niet voldoende grondstof om Halal gelatine te produceren. Runder- gelatine is niet per definitie Halal.

Het advies is dan ook om geen producten te consumeren waar gelatine in zit.

Er is wel een alternatief te vinden voor gelatine wanneer je zelf bijvoorbeeld een taart wil bakken. Je kunt dan bijvoorbeeld Arabische gom of agar-agar gebruiken.

En Allah weet het beter.

 

Hoe belangrijk vind jij halal? Steun ons in onze missie de moslimgemeenschap bewuster te maken op het gebied van Halal voeding en voedsel. Doneer nu en draag een steentje bij!
Doneer via iDeal