Loempiakraam misbruikt term Halal

ConsumentenAlles over halalEiwitten

Vraag #106

Kort geleden heb ik een klacht ingediend bij de nVWA over een loempiakraam die, op een plek waar ook niet-halal producten worden gebakken, een bord “Halal” heeft hangen. Tot mijn verbazing kreeg ik als antwoord dat de controleur een inspectie heeft uitgevoerd waarna hij constateerde dat “het bedrijf” aan de wettelijke normen voldoet. Ik heb hierop weer gereageerd en ik kreeg dit bericht:

Geachte heer xxxx,

De controleur heeft een inspectie uitgevoerd op basis van de geldende wetgeving. Dit houdt in bijvoorbeeld in voor hygiene en kwaliteit van het gebruikte vet/olie. Daar de term Halal niet wettelijk is vastgelegd, kon de controleur hierop geen actie ondernemen. De nVWA is een uitvoerende dienst, geen wetgevende. Wij zijn hiervoor afhankelijk van ons ministerie van VWS.

Met vriendelijke groet,

Medewerker Klantcontactcentrum.

Kan dus iedereen het woord Halal ge(mis)bruiken?

 

Alle lof zij aan Allah alleen.

Dank voor je vraag aangaande het gebruik van het woord Halal op voedingsproducten.

Over het benoemen en labelen van producten als Halal bestaan helaas heel veel misverstanden en onduidelijkheden. Het begrip Halal is in Nederland niet wettelijk beschermd en dat houdt in dat een ieder naar eigen kennis en kunde iets als Halal kan benoemen. Het NVWA heeft een x aantal taken waarbij vooral gelet wordt op o.a. hygiëne. Halal voeding is een religieuze spijswet welke niet door de overheid of een aan de overheid gelieerde instantie wordt gecontroleerd daar de overheid zich niet hoort te mengen in religieuze zaken.

Het kan dan ook gebeuren dat een loempia kraam aangeeft dat hij Halal is of Halal producten verkoopt terwijl deze producten in dezelfde olie worden gebakken als de niet Halal producten. Hierbij bestaan twee moeilijkheden: is de loempia zelf (inhoud e.d.) Halal? Hoe is dit gecontroleerd? En: er is sprake van contaminatie indien in hetzelfde olie (maar ook op dezelfde bereidingsblad/het gebruik van lepels/messen) ook niet-Halal producten bereid worden.

Wat je ook vaak ziet is dat een restaurant Halal op de deur of op het raam heeft staan en als je dan hierover vragen stelt dan kom je er al gauw achter dat men een (vaak ook nog verouderd of vaag) Halal certificaat heeft voor het vlees en dat men helemaal niet heeft nagedacht over de overige grondstoffen/ producten die zij verwerken in hun restaurant.

Er is dus een groot gebrek aan kennis. Het is dan ook goed dat je kritische vragen stelt aan bedrijven die aangeven Halal producten te kunnen verkopen. De overheid kan hier in niet veel betekenen. Wat je als kritische consument kan doen is ons van dit soort zaken op de hoogte stellen zodat wij als organisatie hier iets aan kunnen doen door bijvoorbeeld het verschaffen van informatie en het aanschrijven van bedrijven om de juiste informatie aan de consument te geven en niet zomaar zonder al te veel kennis te claimen dat zij Halal zijn.

En Allah weet het beter.

 

Hoe belangrijk vind jij halal? Steun ons in onze missie de moslimgemeenschap bewuster te maken op het gebied van Halal voeding en voedsel. Doneer nu en draag een steentje bij!
Doneer via iDeal