Halal eten in een restaurant?

ConsumentenAlles over halalEiwitten

Vraag #108

Hoe kan ik te weten komen of een restaurant halal eten serveert? 

 

Alle lof zij aan Allah alleen.

Restaurants kunnen van zichzelf aangeven dat ze Halal eten serveren, echter hoe kun je dit als consument vertrouwen? Vele restaurants zijn niet Halal gecertificeerd, en als consument heb je geen inzage in het inkoopbeleid of de werkwijze in de keuken van het restaurant. Daarnaast schenken vele restaurants ook alcohol.

Wij adviseren betrokken consumenten altijd het volgende:

– Vraag na hoe de eigenaar van het restaurant de Halalwaardigheid van de maaltijden garandeert.

– Vraag na waar het vlees vandaan komt; van verdoofd of onverdoofd geslachte dieren.

Vraag daarbij ook naar de waarborging van het vlees; door wie wordt het geïnspecteerd? Door wie wordt het gecertificeerd? Waar en hoe wordt het ingekocht?

– Vraag na hoe de Halalwaardigheid van de andere ingrediënten wordt gegarandeerd: de kruiden, bouillons, etc.

– Worden er zowel Halal als niet Halal maaltijden bereid in de keuken? Zo ja, hoe wordt de scheiding van deze maaltijden gegarandeerd?

– Indien er alcohol geschonken wordt, dan moet je nog de hadiths in overweging nemen waarin o.a. handel in alcohol verboden wordt.

Zoals je ziet zijn er heel wat zaken die in overweging genomen moeten worden. Zomaar zeggen dat iets Halal is zonder onderbouwing kan niet.

We hopen je hiermee wat meer handvatten te hebben gegeven om op onderzoek te gaan. Je kan uiteraard ook aangeven bij restaurants om zich door ons (de HVV Keuringsdienst) te laten certificeren om daarmee alle twijfel weg te halen.

En Allah weet het beter.

 

Hoe belangrijk vind jij halal? Steun ons in onze missie de moslimgemeenschap bewuster te maken op het gebied van Halal voeding en voedsel. Doneer nu en draag een steentje bij!
Doneer via iDeal