Alles over halal voeding en voedsel

Consumenten › Alles over halal

Copyright HVV Voedingsschijf © Stichting HVV – Alle rechten voorbehouden

De HVV Voedingsschijf is een database met informatie over halal voeding en voedsel die continue wordt geüpdatet met vragen die via de Vraagbaak zijn ingezonden. In de loop der jaren zal deze database uitgroeien tot een volwaardige halal voeding en voedsel databank, wereldwijd uniek in zijn soort. De HVV Voedingsschijf is een initiatief van stichting HVV en heeft als voornaamste stoel het halalbewustzijn van de (moslim) consument te vergroten.

  • Eiwitten

    • Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en bestaan uit aminozuren. In deze categorie vind je de vragen die te maken hebben met de oorsprong, productie, opslag, transport, verkoop en voorbereiding van bijvoorbeeld;

      • vlees en vis
      • melkproducten
      • dieren in het algemeen
      › Bekijk alle artikelen
  • Koolhydraten

    • Koolhydraten zijn voedingsstoffen, net als bijvoorbeeld eiwitten en vetten. In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten (zoals zetmeel en suikers) en niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezels). In deze categorie vind je de vragen die te maken hebben met de oorsprong, productie, opslag, transport, verkoop en voorbereiding van bijvoorbeeld;

      • Landbouwproducten
      • Flora (planten) in het algemeen
      › Bekijk alle artikelen
  • Zouten

  • Enzymen

    • Een enzym is een eiwit dat een bepaalde reactie versnelt, vertraagt, start of stopt: een katalysator . Een enzym maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Wel verbindt het enzym zich tijdens de reacties met het substraat, dat is datgene wat middels de stofwisseling of vertering een reactie aangaat. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen manier, doordat elk enzym reactiespecifiek is. Enzymen worden door het organisme (dieren, planten, insecten, schimmels) zelf gemaakt. Voor de opbouw ervan zijn bouwstenen nodig, in een aantal gevallen ook uit vitaminen.

      › Bekijk alle artikelen
  • Mineralen en vitamines

  • Vetten en oliën

  • Kleur-, geur- en smaakstoffen

    • Kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen zijn levensmiddelenadditieven (toegevoegde stoffen) die niet vanuit een natuurlijke bron zijn verkregen. Veel aroma’s worden door chemische synthese verkregen: de smaak kan erg lijken op bijvoorbeeld echte aardbeien, maar bij de productie is geen enkele aardbei gebruikt. In deze categorie vind je de vragen die te maken hebben met de oorsprong, productie, opslag, transport, verkoop en voorbereiding van bijvoorbeeld;

      • Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen
      • Overige toegevoegde (hulp) stoffen
      › Bekijk alle artikelen
  • Dranken en sappen

  • Algemeen